inzichtmeditatieantwerpen

Meditatie stiltedag
Een andere blik
Ven. Vimala & Karin Coolsaet
Zaterdag 5 november 2022

Wanneer de dagen in november weer korter worden, en onze geest soms ook wat vaker in een donkere mist lijkt te verdwijnen, is het goed om eens stil te staan bij hoe wij tegen de wereld aankijken.
Is er ook een andere blik mogelijk?
Is het mogelijk om in alle omstandigheden het licht in de geest terug te brengen en geluk en schoonheid te vinden in de dagelijkse dingen?

Tijdens deze meditatiedag nemen wij je mee in de prachtige omgeving van het klooster Zevenbergen te Ranst om het licht vanbinnen weer te vinden.
Gun jezelf een dag van ontspanning en rust en je zal ontdekken hoe je door af en toe een andere bril op te zetten gelukkiger door het leven kan gaan.
De inzichten van de Boeddha geven ons de handvatten om telkens weer bij onszelf terug te komen en alle uitdagingen met minder stress het hoofd te bieden.
Tijdens deze dag zijn er afwisselend periodes met geleide meditaties, ontspanning, loopmeditatie en een lezing.

Deze dag verloopt in stilte. Tijdens de afsluiting is er gelegenheid tot uitwisseling.
Iedereen is welkom, geschikt voor beginners en gevorderden.

Begeleiding
Ven. Vimala
Ven. Vimala is een non-binaire kloosterling geboren in Nederland. Als Bhikkhunī (volledig ingewijde non) wil Ven. Vimala de Bhikkhunī-lijn helpen ondersteunen en de weg vrijmaken voor vrouwen en non-binaire personen, zodat ook zij zich volledig kunnen laten inwijden, net zoals de mannen dat altijd al konden.
Ven. Vimala is oprichter van het Tilorien klooster in de Belgische Ardennen, met als doel om een leefgemeenschap te vormen die gebaseerd is op de vroegboeddhistische leer, alsook om een oefenplaats te bieden aan Bhikkhunīs en andere vrouwelijke kloosterlingen, en om LGBTIQA+-personen en andere ondervertegenwoordigde groepen te steunen in het bestuderen van de boeddhistische leer.
Ven. werkt mee aan SuttaCentral.net, een schatkist aan vertalingen van de vroegboeddhistische Sutta’s, en is één van de hoofdontwikkelaars van BuddhaNexus.net aan het Numata Centrum voor Boeddhistische Studies aan de Universiteit van Hamburg.
Lees hier meer over Ven. Vimala.

Karin Coolsaet
Karin Coolsaet maakte kennis met de traditie van Thich Nhat Hanh in 2013. Geinspireerd door de eenvoud en de effectiviteit van de typische Plum Village-beoefening richtte zij sindsdien met sanghavrienden diverse sangha’s op: de Antwerpse sangha ‘De Lotusknop’, facebook-sangha ‘De Lotusbloem’ en tijdens de lockdown 2 online sangha’s voor Vlaanderen.
Ze maakt deel uit van het webteam van aandacht.net en van de werkgroep Leven in Aandacht Vlaanderen.
Karin ontving transmissie van de 5 aandachtsoefeningen in 2016 en kreeg daarbij de lineage naam ‘Diep Vertrouwen van het Hart’.
Door de transmissie van de 14 aandachtsoefeningen in 2022 werd Karin lid van de Orde van Interzijn en ontving de dharmanaam ‘Ware Voortzetting van Vrede’.
Karin is geboeid door de boeddhistische psychologie, heeft een brede kijk op religie en spiritualiteit en legt graag verbinding tussen verschillende tradities.

Wanneer
Zaterdag 5 november
Van 10.00 tot 16.00 uur
Welkom vanaf 9.30 uur

Waar
Hof Zevenbergen, huis van Menswording in de Kasteeldreef te Ranst
Een plek van rust en stilte in een groene oase vlakbij het centrum van Ranst en grenzend aan het natuurdomein Zevenbergenbos en de Mariagrot.
Hier kan je een filmpje bekijken en de website.

Bijdrage
35 € 
Inclusief lichte lunch, koffie/thee.
Deze bijdrage dekt de kosten en niet de begeleiding.
Begeleiding door Ven. Vimala en Karin op basis van DANA.
Als Bhikkhuni (boeddhistische non) is Ven. Vimala volledig afhankelijk van Dana (vrijwillige bijdragen) voor diens bestaan.
Dana is de eerste kwaliteit die de Boeddha aanraadde te ontwikkelen, toen hem gevraagd werd: wat moet ik doen om tot volledige vrijheid te komen?
‘Begin met vrijgevigheid’ zei de Boeddha, ‘leef in vrede met elkaar en zorg goed voor je innerlijke ontwikkeling.
Het Dana beginsel houdt in dat een deelnemer aan een activiteit zelf bepaalt hoeveel hij/zij wil of kan geven.
De onderliggende gedachte is dat wij als mensen bij elkaar horen en voor elkaar zorgen.
Dat de Dhamma in feite onbetaalbaar is en vanuit het hart gegeven wordt en in het hart ontvangen.
Ieder gaat te rade bij zichzelf.
‘Wat is het mij waard dat de Dhamma doorgegeven kan worden en wat kan of wil ik bijdragen?’

Deelname en annulering 
Hier inschrijven.
De deelname- en annuleringsvoorwaarden kan je hier lezen.
Ongeveer een week voor aanvang ontvang je een mail met praktische informatie en afspraken.

Vragen? 
Stuur een mailtje naar:
info@inzichtmeditatieantwerpen.be

Scroll naar top
X