Meditatiedag
Tudong, een Reis van Loslaten en Vertrouwen
Venerable Vimala
Zaterdag 12 oktober 2024
Op deze bijzondere dag zal Ven. Vimala inspirerende ervaringen delen van de Tudong-reis langs de prachtige Westkust van de Verenigde Staten in de zomer van 2024.
Mis deze unieke kans niet om te luisteren naar diens inzichten en verhalen!
Tudong is een praktijk die draait om het loslaten van eigen wensen en zekerheden, en volledig vertrouwen op de Dhamma. In de Thaise Woud-traditie is het dé oefening in verzaking, waarbij afhankelijkheid van de goedheid van anderen centraal staat. Tijdens Tudong reizen monniken en nonnen te voet zonder voedsel, geld of andere benodigdheden. Ze vertrouwen op de aalmoezen die hen worden gegeven en leven in volledige overgave aan de omstandigheden.
De keuze voor Oregon als bestemming was bewust, vanwege de mogelijkheid om bijna dagelijks op aalmoesronde te gaan. Dit bood een unieke kans om de afhankelijkheid van anderen en het loslaten van materiële zekerheden te verdiepen. Tudong omvat niet alleen meditatie en eenzaamheid, maar vooral de confrontatie met de uitdagingen van het dagelijks leven zonder de gebruikelijke zekerheden.
Tijdens Tudong is het onzeker wat elke dag zal brengen. De slaapplaats kan variëren van een bos langs de snelweg tot een onverwachte gift van een hotelkamer. Het weer en de omstandigheden kunnen zwaar zijn, met soms dagen van kou en regen. Dit alles maakt deel uit van de praktijk, waarbij de geest wordt uitgedaagd om met onzekerheid, angst, en andere emoties om te gaan.
Tudong biedt een kans om de geestelijke verontreinigingen te herkennen en los te laten. Deze praktijk maakt het mogelijk om gevoelens zoals onzekerheid, angst, kwaadheid, of hebzucht te observeren, en er op een bewuste manier mee om te gaan. Tudong is een manier om te leren leven met minder, en om vreugde en tevredenheid te vinden zonder materiële bezittingen.
Door deze praktijk wordt niet alleen het eigen vertrouwen in de Dhamma versterkt, maar kan men ook een inspiratie zijn voor anderen. Het laat zien hoe het mogelijk is om gelukkig te zijn zonder de zekerheid van materiële dingen, en hoe we met de uitdagingen van het leven kunnen omgaan door ons te richten op innerlijke groei en loslaten.
Op het programma staan ook periodes met geleide meditaties, ontspanning en loopmeditatie.
Iedereen is welkom, geschikt voor beginners en gevorderden.
Begeleiding
Venerable Vimala
Ven. Vimala is een non-binaire kloosterling geboren in Nederland. Als Bhikkhunī (volledig ingewijde non) wil Ven. Vimala de Bhikkhunī-lijn helpen ondersteunen en de weg vrijmaken voor vrouwen en non-binaire personen, zodat ook zij zich volledig kunnen laten inwijden, net zoals de mannen dat altijd al konden.
Ven. Vimala is oprichter van het Tilorien klooster in de Belgische Ardennen, met als doel om een leefgemeenschap te vormen die gebaseerd is op de vroegboeddhistische leer, alsook om een oefenplaats te bieden aan Bhikkhunīs en andere vrouwelijke kloosterlingen, en om LGBTIQA+-personen en andere ondervertegenwoordigde groepen te steunen in het bestuderen van de boeddhistische leer.
Ven. werkt mee aan SuttaCentral.net, een schatkist aan vertalingen van de vroegboeddhistische Sutta’s, en is één van de hoofdontwikkelaars van BuddhaNexus.net aan het Numata Centrum voor Boeddhistische Studies aan de Universiteit van Hamburg.
Lees hier meer over Ven. Vimala.
Wanneer
Zaterdag 12 oktober
Van 10.00 tot 16.30 uur
Welkom vanaf 9.30 uur met koffie en thee
Waar
Parochiecentrum Zaal Drakenhof II (Sint-Jozefkerk)
Boekenberglei 213 (hoek Drakenhoflaan)
2100 Antwerpen-Deurne
Bereikbaarheid klik hier.
Praktisch
IMA huurt de zaal van parochiecentrum Drakenhof.
De vrijwilligers van IMA zorgen voor koffie, thee en water.
’s Middags is er soep, vegetarische broodjes en fruit.
Bijdrage
Begeleiding door Ven. Vimala en de organisatie door IMA op basis van DANA (donaties of vrijwillige bijdragen).
Als Bhikkhuni (boeddhistische non) is Ven. Vimala volledig afhankelijk van Dana voor diens bestaan.
Dana is de eerste kwaliteit die de Boeddha aanraadde te ontwikkelen, toen hem gevraagd werd: wat moet ik doen om tot volledige vrijheid te komen?
‘Begin met vrijgevigheid’ zei de Boeddha, ‘leef in vrede met elkaar en zorg goed voor je innerlijke ontwikkeling.
Het Dana beginsel houdt in dat een deelnemer aan een activiteit zelf bepaalt hoeveel hij/zij wil of kan geven.
De onderliggende gedachte is dat wij als mensen bij elkaar horen en voor elkaar zorgen.
Dat de Dhamma in feite onbetaalbaar is en vanuit het hart gegeven wordt en in het hart ontvangen.
Ieder gaat te rade bij zichzelf.
‘Wat is het mij waard dat de Dhamma doorgegeven kan worden en wat kan of wil ik bijdragen?’
Deelname en annulering
Hier inschrijven.
Je inschrijving is geldig na storting van 10 €. Deze registratievergoeding is niet-terugbetaalbaar.
Max. 25 deelnemers.
De deelname- en annuleringsvoorwaarden kan je hier lezen.
Ongeveer een week voor aanvang ontvang je een mail met praktische informatie en afspraken.
Vragen?
Stuur een mailtje naar:
info@inzichtmeditatieantwerpen.be