inzichtmeditatieantwerpen

Insight Dialogue meditatiedag
Vriendelijkheid in verbinding
Zondag 26 mei 2024

Mijn religie is heel eenvoudig,
Mijn religie is vriendelijkheid (Dalai Lama).

Tijdens deze dag staat het thema ‘vriendelijkheid’ centraal, zowel vriendelijkheid naar onszelf als vriendelijkheid naar anderen. De hartkwaliteit van vriendelijkheid is in essentie in ieder van ons aanwezig. Toch hebben we er niet altijd even makkelijk toegang toe.

Tijdens deze dag, waarin we in verbinding met elkaar gaan mediteren, zullen we onderzoeken welke factoren ervoor zorgen dat vriendelijkheid soms versluierd wordt en welke factoren juist zorgen dat vriendelijkheid kan openbloeien. We zullen op verschillende manieren deze hartkwaliteit ondersteunen en ruimte geven.

Er zullen momenten zijn van (begeleide) meditatie, mindful bewegen en mediteren / contempleren in tweetallen of kleine groepjes. Bij de contemplaties (samen delen in meditatie)  maken we gebruik van de richtlijnen van Insight Dialogue.

Deze dag is voor iedereen met (enige) meditatie-ervaring.
Ervaring met Insight Dialogue is niet nodig.

Begeleiding
IMA werkt samen met meditatiebegeleiders die een inspirerende, boeddhistische  levenshouding voorleven en doorgeven.
Deze dag zal begeleid worden door Ann Verboven, Lenneke Pols en Satprem Van Huyck, die ook de maandelijkse online Insight Dialogue sessies faciliteren bij IMA.
Zij zullen hierbij ondersteund worden door hun mentor Riët Aarsse (Insight Dialogue-retraite leraar).

Ann_Verboven

Ann Verboven
Van jongs af aan voel ik me aangetrokken tot spiritualiteit en las hierover vele boeken. Later ben ik begonnen met mediteren, eerst met 30NOW! Ik volgde de mindfulness- en compassietraining olv Nele Beernaerts en Eric van den Brink, vipassanameditatie bij Jotika Hermsen en retraites bij Ayya Virañani. Ook nam ik deel aan de studiegroep Satipatthana en Abhidhamma bij Sangha Metta. Insight Dialogue oefen ik bij Riët Aarsse en Bart Van Melik.
Mijn streven is om liefdevol, vriendelijk en compassievol te zijn naar zowel mezelf als anderen, en om gelijkmoedigheid te ontwikkelen en dit te integreren in mijn dagelijks leven. Elke dag zet ik stapjes op het nobele pad dat leidt naar wijsheid.

Lenneke_Pols

Lenneke Pols
Sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door diverse culturen, wat heeft geleid tot verrijking en vriendschappen. In de loop der jaren heb ik cursussen gevolgd in yoga, tai-chi, qigong en mindfulness. Door de stap naar Vipassana meditatie olv Frits Koster, Jetty Heynekamp, Erik van den Brink e.a., heb ik meer innerlijke rust gevonden. Tijdens een Insight Dialogue retraite onder begeleiding van Riët Aarsse en Bart van Melik kwamen al deze elementen samen. Sindsdien heb ik veel geleerd van Riët, Bart, Nynke Humalda, Gregory Kramer.
Het beoefenen en toepassen van Insight Dialogue in mijn leven brengt balans, compassie en vreugde, zowel voor mezelf als anderen.

Satprem

Satprem
Ik ben al sinds mijn jeugd geboeid door meditatie en spiritualiteit, eerst als leerling van Osho, sinds 2010 op het pad van de Dhamma. Frits Koster, Joost van den Heuvel en Ayya Viranani beschouw ik als belangrijke bronnen van inspiratie. Enkele jaren geleden kwam ook Insight Dialogue op mijn pad. Op dit moment volg ik een opleiding tot mindfulness- en compassietrainer onder leiding van Jack Kornfield en Tara Brach.
In mijn leven en in mijn rol als begeleider vind ik authenticiteit, vriendelijkheid, verbinding en (zelf)compassie heel belangrijk.

Wanneer
Zondag 26 mei
Van 10.00 tot 16.30 uur
Welkom vanaf 9.30 uur

Waar
Hof Zevenbergen, huis van Menswording in de Kasteeldreef te Ranst.
Een plek van rust en stilte in een groene oase vlakbij het centrum van Ranst en grenzend aan het natuurdomein Zevenbergenbos en de Mariagrot.
Hier kan je een filmpje bekijken en de website.

Bereikbaarheid
Ruime parkeergelegenheid.
Bussen 243, 420, 421 en 422 stoppen op wandelafstand van Hof Zevenbergen.
We organiseren carpooling, zie inschrijvingsformulier voor meer info.

Bijdrage
40 € 
Inclusief lichte lunch, koffie/thee/water.
Deze bijdrage dekt de kosten en niet de begeleiding.
Begeleiding op basis van DANA.
Dana is de eerste kwaliteit die de Boeddha aanraadde te ontwikkelen, toen hem gevraagd werd: wat moet ik doen om tot volledige vrijheid te komen?
‘Begin met vrijgevigheid’ zei de Boeddha, ‘leef in vrede met elkaar en zorg goed voor je innerlijke ontwikkeling’.
Het Dana beginsel houdt in dat een deelnemer aan een activiteit zelf bepaalt hoeveel hij/zij wil of kan geven.
De onderliggende gedachte is dat wij als mensen bij elkaar horen en voor elkaar zorgen.
Dat de Dhamma in feite onbetaalbaar is en vanuit het hart gegeven wordt en in het hart ontvangen.
Ieder gaat te rade bij zichzelf.
‘Wat is het mij waard dat de Dhamma doorgegeven kan worden en wat kan of wil ik bijdragen?’

Deelname en annulering 
Hier inschrijven.
De deelname- en annuleringsvoorwaarden kan je hier lezen.
Ongeveer een week voor aanvang ontvang je een mail met praktische informatie en afspraken.

Vragen? 
Stuur een mailtje naar:
info@inzichtmeditatieantwerpen.be

Riet Aarsse
Riët Aarsse
Schermafbeelding 2022-08-03 om 18.10.56
HofZevenbergen
Scroll naar top