inzichtmeditatieantwerpen

Online kennismaking Insight Dialogue
Mediteren in interactie
Riët Aarsse

In stiltemeditatie leren we om mindful te zijn van wat zich voordoet in ons lichaam en in onze geest. Dit kan rust, kalmte en inzicht geven. Als we uit de stilte weer naar buiten gaan, merken we vaak dat de opmerkzaamheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. We  reageren ongeduldig of verliezen het contact met onszelf. Juist in het contact met anderen kunnen we de mindfulness extra goed gebruiken. Want hoewel onze contacten met anderen ons veel plezier geven, zijn onze relaties ook een bron van stress.

De kern van Insight Dialogue (mediteren-in-interactie) bestaat uit 6 meditatie-instructies, of richtlijnen. In Insight Dialogue komen onze meditatieve kwaliteiten (mindfulness onder andere), de wijsheid van de lessen van de Boeddha en ons relationele leven samen. Dat maakt het tot een rijke oefening.

In de cursus worden de richtlijnen geïntroduceerd en we oefenen met elke richtlijn. Deze zijn: pauzeren – ontspannen – openen – vertrouwen op verandering – aandachtig luisteren en onze eigen subjectieve waarheid spreken. We reflecteren op aspecten uit ons leven met hulp van onderwerpen uit de kernleringen van het boeddhisme.
 
Deze methode is ontwikkeld door Gregory Kramer uit de VS.
Meer info op metta.org

Voorwaarden voor deelname
Om deel te kunnen nemen is enige meditatie-ervaring vereist. Dit kan ervaring zijn met inzichtmeditatie (vipassana), mindfulness, dzogchen of andere methoden.

Wanneer 

Dinsdagavonden 24 en 31 januari, 7, 21 en 28 februari en 7 maart 2023.
Telkens 19.30 – 21.30 u (met pauze tussendoor)

Hoe 
Via Zoom 

Je ontvangt een zoomlink na inschrijving en ontvangst van je betaling.
Hier inschrijven

Begeleiding 

Riët Aarsse is leraar Insight Dialogue en als retraitebegeleider inzichtmeditatie aangesloten bij vipassana.nu. Ze is heeft veel meditatie ervaring opgedaan in het verre oosten en de VS bij gerenommeerde leraren. Ze geeft les op vele plekken, zowel in het Nederlands als Engels, o.a. bij 30NOW.
Riët is initiator van Amsterdam Inzichtmeditatie en is aangesloten bij het collectief van retraite begeleiders Vipassana.nu.

Bijdrage
Inschrijvingsgeld voor de 6 dinsdagen € 20.
Bijdrage voor de begeleiding van Riët is op basis van Dana
Dana is de eerste kwaliteit die de Boeddha aanraadde te ontwikkelen, toen hem gevraagd werd: wat moet ik doen om tot volledige vrijheid te komen?
‘Begin met vrijgevigheid’ zei de Boeddha, ‘leef in vrede met elkaar en zorg goed voor je innerlijke ontwikkeling.
Het Dana beginsel houdt in dat een deelnemer aan een activiteit zelf bepaalt hoeveel hij/zij wil of kan geven.
De onderliggende gedachte is dat wij als mensen bij elkaar horen en voor elkaar zorgen.
Dat de Dhamma in feite onbetaalbaar is en vanuit het hart gegeven wordt en in het hart ontvangen.
Ieder gaat te rade bij zichzelf.
Wat is het mij waard dat de Dhamma doorgegeven kan worden en wat kan of wil ik bijdragen?
Het voorziet in het levensonderhoud van de begeleider.

Riët Aarsse
IMA
Scroll naar top